О Сабору

О Cабору


Светопрохорски монашки сабор је духовни, научни и образовни догађај, намењен унутрашњој мисији Цркве, односно, пре свега, монаштву Српске Православне Цркве, који се сваке године пред храмовну славу, празник Преподобног Прохора Пчињског, (19. октобар / 01. новембар) по благослову Епископа врањског г. Пахомија, одржава у овом манастиру.

Сабор окупља монаштво Епархије врањске, али у њему може учествовати и монаштво других епархија СПЦ, као и свих православних помесних цркава. Као шири подухват, Сабор подразумева припрему и одржавање овог монашког сабрања, али и представљање радова који се сваке године припремају за потребе овог догађаја, као и праћење и објављивање радова сличних монашких скупова других помесних цркава.

Главни циљ


Главни циљ монашког сабрања је духовна надградња монаштва ове епархије, али и целокупног српског монаштва и на тај начин даје свој допринос и монаштву осталих помесних Православних Цркава.

У ова времена, црква Христова, али и цела васељена, лишени су примера делатног духовног подвига испуњавања јеванђелских заповести, због тога се, поред горе наведеног главног циља, као други циљ овог подухвата препознаје и указивање на значај монаштва у свести целе Цркве.

Носиоци подухвата


Носиоци овог подухвата су Епархија врањска Српске Православне Цркве и Света царска српска лавра Хиландар на Светој Гори Атонској. Подухват је добио благослов и подршку Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

Одржавање симпосина је подржала Управа за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије.

Подухватом управља Организациони одбор у саставу: 

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, председник

Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара

Високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, потпредседник

Високопреподобна мати Јефремија, игуманија Манастира Св. Архиђакона и Првомученика Стефана

Високопреподобна мати Јефремија, игуманија манастира Св. Архиђакона и Првомученика Стефана, члан