Одржан први радни дан Другог Светопрохорског монашког сабора

Други Светопрохорски монашки сабор пoчео је са радом 30. октобра 2023. године у манастиру Светог Прохора Пчињског. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј.

Након тога је започело пленарно заседање које је отворио Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије.

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније, у име Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, са чијим благословом се одржава Светопрохорски монашки сабор, прочитао је поздравно писмо Његове Светости. У писму се наводи да је циљ монашког сабора да подсети и укаже на значај монашке службе у Православној Цркви и свету уопште. Такође, истиче се да је у данашње време које је нажалост обележено искушењима, крвавим ратовима, братоубилачком мржњом, отвореним и директним нападима на библијско виђење човека и породице потреба за молитвом за читав свет преча можда више него икада.

Присутнима се у у име организационог одбора обратио архимандрит Методије, игуман Светог манастира Хиландара.

Светопрохорском сабору присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије.

Првог дана сабора одржане су два заседања: „Допринос савременом монаштву“ и „Добротољубље“ – вапајни зов Отаца и Учитеља.

Прво заседање отворио је архимандрит Захарија са излагањем о Светом Софронију. Такође, у првом заседању предавања су одржали: Преосвећени Епископ хвостански г. Алексеј „Монашке обитељи као духовне оазе у савременом свету – пример Манастира Светог Луке у Бошњанима“, игуманија Манастира Ћелија Пиперска мати Јелена „Вјере, жртве, смирења нам треба – искре из очинских њедара Митрополита Амфилохија“ и монахиња Нектарија из манастира Жиче „Поуке савремених отаца намењене женском монаштву“.

У другом заседању предавања су одржали: Епископ дремвички г. Давид „Оваплоћење у теологији Светог Симеона Новог Богослова“, Високопреподобни архимандрит Нифон, игуман Манастира Светог Нектарија у Глифади у Грчкој „Филокалијско предање код савремених отаца“, протосинђел Теофан, духовник манастира Нера у Караш-Северину у Румунији „Филокалијски етос самоодрицања данас: жеља – обавеза, могућности – очекивања“ и јеромонах Рафаило, игуман манастира Подмаине „Добротољубље – узроци и последице“.