Промоција књиге архимандрита Захарија „Монаштво свеобухватни дар Духа Светог“

Уочи Другог светопрохорског монашког сабора 29. октобра 2023. године, у манастиру Светог Прохора Пчињског, промовисана је књига „Монаштво – свеобухватни дар Духа Светог“ аутора архимандрита Захарија (Захаруа).

О књизи су говорили архимандрит Захарија, духовник манастира Светог Јована Крститеља у Есексу, Велика Британија и архимандрит Петар (Вризас), игуман манастира.

Модератор промоције био је Његово Преосвештенство Епископ дремвички Давид.

Присуствовали су  Преосвећена господа Епископи: врањски Пахомије, хвостански Алексеј и делчевско – каменички Марко, архимандрит Методије игуман манастира Хиландара, као и бројно монаштво.

Књига детаљно приказује приступ монашком наслеђу старца Софронија. Она садржи теме које се тичу благодатних аспеката монашког живота, као и тумачења филокалијских текстова.

Поглавља су заправо беседе и разговори стараца Захарија на сабрањима обитељи манастира св. Јована Крститеља у Есексу. И то је плод послушности и испуњења заповести коју је старац примио од оснивача манастира, Светог Софронија Атонског.

Старац је од 1991. године одредио о. Захарију за свог помоћника и заменика у овом делу служењу заједници речју. Одговарајући да духовну жеђ и жељу братства, старац Захарија наставља да врши ову драгоцену службу.

Књига је издање ставропигијалног Манастира Светог Јована Крститеља у Есексу. Превод на српски језик плод је труда Сестринства Манастира Светог Првомученика и Архиђакона Стефана, Врање.